Cape Jazz is een jazzgenre uit Zuid-Afrika. De naam is een verwijzing is naar Kaapstad, Zuid-Afrika. Niemand weet wanneer Cape Jazz precies het levenslicht zag, maar mogelijk is het in 1959 ontstaan met de oprichting van de band The Jazz Epistles. De meeste leden van die band kwamen uit Kaapstad waaronder Abdullah Ibrahim, toen bekend als Dollar Brand.
Cape Jazz
Cape Jazz ontwikkelde zich parallel aan de Amerikaanse jazz en het genre was was vergelijkbaar met dat van New Orleans, waarbij beide inspiratie vonden in de blues en andere volksliederen van Creoolse slaven. Het verschil was dat Amerikaanse jazzmuzikanten steeds meer rock- en funkinvloeden overnamen in hun muziek, terwijl de Cape jazzartiesten steeds meer werden beïnvloed door de etnische bluesmuziek.
Muzikaal gezien is Cape Jazz relatief up-tempo en dansbaar en lijkt het op pianojazz stijl Marabi (een andere Zuid-Afrikaanse jazzstijl). Maar bij Cape Jazz wordt er meer geïmproviseerd en worden er instrumenten bespeeld die in een carnavalsoptocht kunnen worden gedragen, zoals koperblazers, banjo's, gitaren en percussie-instrumenten.
Mannenberg
Een belangrijk jaar in de geschiedenis van de Cape Jazz was 1974. Toen schreef en nam Abdullah Ibrahim het nummer Mannenberg op. Deze track wordt beschouwd als de belangrijkste Cape Jazz plaat ooit.
Abdullah Ibrahim (Dollar Brand). Bron afbeelding: Wikipedia |
Mountain Records
Cape Jazz bestaat al jaren, maar is nog niet zo lang geleden 'ontdekt'. Mountain Records bracht namelijk pas in 1993 een verzamelaar uit met tracks van diverse Cape Jazz muzikanten. En in 2006 kreeg dit genre een extra boost, doordat het Cape Town Jazz Orchestra werd opgericht en werd gepromoot door de
Zuid-Afrikaanse regering.
Vind meer Cape Jazz op Afrogrooves.