AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

So Ala Temem van Cardinal Rex Jim Lawson & His Mayors Band Of Nigeria

So Ala Temem is een nummer van Cardinal Rex Jim Lawson & His Mayors Band Of Nigeria.
Rex Jim Lawson was een Nigeriaanse trompettist, zanger en componist. In de jaren '60 was een van de bekendste highlifemuzikanten en samen met zijn His Mayors Band Of Nigeria was hij een van de topartiesten in de highlifescene van Nigeria.

Rex Lawson

Rex Lawson begon zijn carrière in Port Harcourt in het Lord Eddyson's Starlight Melody Orchestra. Later speelde hij met Sammy Obot, Bobby Benson, Victor Olaiya, Chris Ajilo en andere Ghanese en Nigeriaanse muzikanten. Zijn grootste succeshad hij als leider van de Majors Band, die later verder ging als His Rivers Men. Ze scoorden vele hits waaronder Yellow Sisi, Gowon Special, Jolly Papa en So Ala Teme.

Rex Jim Lawson

So Ala Teme

Lawson was een zeer emotionele muzikant en stond erom bekend dat hij huilde terwijl hij zijn eigen liedjes zong op het podium. En dit was name het geval bij het nummer So Ala Teme. In dit nummer zingt hij dat de rijken de armen niet moeten uitbuiten en dat de armen niet jaloers moeten zijn op de rijken. So Ala Temem werd als single uitgebracht op het Nigerphone label. Ook verscheen het in 1969 op het album Rex Lawson's Victories.

Koning van de highlife

Lawson gebruikte zijn muziek om liefde, vrede en saamhorigheid te prediken. Collega-muzikanten noemden hem de Cardinal omdat hij de koning van de highlife was. Hij schreef meer dan 100 nummers, zette meer dan 30 nummers op de plaat en zong in verschillende Nigeriaanse talen...en ook in de talen van Ghana en Kameroen. De carrière van Lawson duurde niet lang. Hij werd geboren in 1938 en overleed als gevolg van een auto ongeluk in 1971, slechts 32 jaar oud.   


Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky