AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Chapita van Dick Khoza

Chapita is een track een Zuid-Afrikaans jazzdrummer en percussionist Dick Khoza. Het is Zuid-afrikaanse jazz doorspekt met funk en afrobeat. 

Dick Khoza

Dick Khoza

Oorspronkelijk kwam Dick Khoza uit Malawi. Samen met zijn ouders verhuisde hij naar Zuid-Afrika. Later, toen hij eenmaal muzikant was, ging hij naar Kaapstad en nog later naar Johannesburg. In Johannesburg werkte bij de Pelican Club in Soweto. In deze nachtclub was hij verantwoordelijk voor het toezicht op cabaretvoorstellingen en jamsessies. Ook speelde hij een belangrijke rol bij het cultiveren van de soul-, funk- en jazzscene in Zuid-Afrika. Maar hij vond dat het tijd was om terug te keren naar zijn Afrikaanse roots en meer aandacht te schenken een de Zuid-Afrikaanse muziekgeschiedenis.  

Geïnspireerd door de Afro rockband Osibisa, verzamelde Khoza in zijn Pelican Club muzikanten voor de opnamesessie van het album Chapita in 1976. Destijds was de muziek een openbaring voor een generatie Zuid-Afrikaanse jazzliefhebbers.

Chapita

De originele opnames raakten echter zoek en werden pas zo’n 30 jaar later teruggevonden. In 2010 werd dit album opnieuw uitgebracht met daarop het heerlijke 9,5 minuut durende capejazz nummer Chapita.


Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky