AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Funky Rob Way van Rob

Funky Rob Way is een West-Afrikaanse funkklassieker uit 1977. Het brein achter dit alles is de Ghanese pianist en zanger, Rob. Rob was een bewonderaar van de Amerikaanse muzikanten Otis Redding, James Brown, Wilson Pickett en Ray Charles. En dat is te horen ook op deze plaat. Zo staat het vol wah-wah-gitaren, funky orgelgrooves, kosmische synthesizer lijnen, knallende blazers, zware bassen en stevige drums met Afrikaanse invloeden. En natuurlijk die James Brown-achtige call-and-response-zang. 

Rob

Rob

Rob begon zijn muziekcarrière in Benin bij bands als het Orchestre Poly-Rythmo en de Black Santiago, en ging daarna terug naar Ghana om zijn eigen liedjes te schrijven. Hij sloot zich in 1977 aan bij de militaire band Mag-2, opgericht door Amponsah Rockson.

Funky Rob Way 

Het album Funky Rob Way is uitgegroeid tot een van de meest gewilde Afro-funkplaten uit de jaren '70. En om een origineel exemplaar te bemachtigen dat op Essiebons is uitgebracht moet je al snel zo'n $3.000 neerleggen. Er is gelukkig ook een goedkoper alternatief, want de platenlabels Mr Bongo en Analog Africa hebben het album opnieuw uitgebracht. Luister hieronder naar het titelnummer Funky Rob Way.


Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky