AfroGrooves: muziek uit de jaren '60, '70 en '80 uit Afrika

Mwana wa Mzako van The M.B.C. Band en The Chichiri Queens

Mwana wa Mzako is een lied van The M.B.C. Band And The Chichiri Queens. Het is een triest lied dat gaat over de liefde voor kinderen, maar ook over een kwade gemene vrouw die het wangedrag van een  kind dat niet van haar is, wreed bestraft. Namelijk met de dood.

The M.B.C. Band

The M.B.C. Band was de huisband van de Malawi Broadcasting Corporation werd opgericht op 26 maart 1968. Hun naam was The M.B.C. Band , maar voluit heetten ze de The Malawi Broadcasting Corporation Band. De band werd gefinancierd door de Duitse ambassade in Malawi. Aanvankelijk speelde The M.B.C. Band lokale traditionele muziek en later richtten ze zich meer op modern muziek uit Zuid-Afrika en andere invloeden. De groep was het startpunt van veel muzikanten uit Malawi en 2001  werd de band ontbonden.

The M.B.C. Band

The Chichiri Queens

Mjura Mkandawire was de leider van de band en de gitarist was William Malekula. De M.B.C. Band speelde regelmatig met een groep zangeressen, The Chichiri Queens. Samen speelden de MBC Band en The Chichiri Queens  werden populair met het nummer Mwana wa Mzako. Hhet was gebaseerd op een traditioneel Mganda-lied. Het nummer verscheen op het album Kokoliko Ku Malawi dat in 1974 verscheen op het label Ng'oma Records. Geen idee wat voor soort muziekstijl dit is. Er zit in ieder geval een flinke dosis soukous in.


Bronnen: African Poems, Music in Africa

Een reactie posten

Nieuwer Ouder
Clicky